Åspotet
Ås-poteten er den første egentlige norske potetsorten, hvis vi ser bort fra landsorter som oppsto mer eller mindre tilfeldig og ble dyrket lokalt i bygder og grender. Norges landbrukshøgskole (NLH) på Ås startet med sortsforedling i potet i 1920, og sorten ’Ås’ ble godkjent i 1932. Den ble mye brukt, spesielt under krigen og fram til midten av 1960-årene. Ås-potet har ovale knoller med hvitt kjøtt og hvitt skall.
Da sorten kom representerte den et stort framskritt når det gjaldt motstandskraft mot sykdommer; Den var resistent mot potetkreft, hadde god motstandskraft mot tørråte og ble lite angrepet av skurv. Ås-potet har noe lavt tørrstoffinnhold, og ved sterk gjødsling får den nedsatt matkvalitet. Ås-potet ble tatt ut av den norske sortslista i 1973. Da hadde andre og bedre sorter etter hvert overtatt markedet, men få sorter har en like stolt historie som Ås-poteten.