Plantedyrking bidrar til integrering og bedre psykisk helse
Forskning har vist at å dyrke grønne planter kan ha positiv effekt på integrering av flyktninger bosatt i Europa. Nå skal konseptet prøves ut i et pilotprosjekt i Moss.
PUBLISERT: 22.09.2023 Tekst og Foto: Siri Elise Dybdal
Det er en spent gjeng som har samlet seg på Frivillighetshuset i Moss. Det er oppstartsmøte for pilotprosjektet SmartGrønn. Deltakerne har funnet plassene sine i det lyse lokalet, og det småsnakkes rundt bordene på flere språk. I dag skal de motta frø, utstyr og få innføring i hvordan de kan plante og dyrke spirer hjemme. Men først er det velkomst fra prosjektleder og seniorforsker ved NIBIO Jihong Liu Clarke, og lunsj, hvor spirer er en selvsagt ingrediens!
Lavterskeltilbud
Ideen bak SmartGrønn er å opprette et lavterskeltilbud hvor deltakere skal drive papirbasert mikrogrøntproduksjon hjemme i vinduskarmen. Mikrogrønt eller spirer er spirende frø som brukes i matlaging. Den konsentrerte næringen fra frøet gjør spirene langt mer næringsrike enn ferdig utvokste planter. Spirene dyrkes på brett med papir og vann. Prosjekter er åpent for alle, men målgruppen er flyktninger og innvandrere til Norge som har liten kontakt med samfunnet, eller andre som av ulike grunner faller utenfor.
-
En stor andel av de fremmøtte i Moss er innvandrere som går på norskkurs eller tar norsk grunnskole. Mange er fra Syria og Afghanistan.
-
Til sammen er det mer enn 50 personer som skal prøve seg som plantedyrkere frem til årets slutt.
-
Gjennom felles samlinger, workshops og en facebook-gruppe, vil forskerne tilby kunnskap, undervisning og oppfølging av deltakerne. For å måle mestringsfølelse vil deltagerne også ha mulighet til å snakke med psykolog før og etter tiltaket.
-
Pilotprosjektet er et samarbeid mellom NIBIO, psykolog Nilou Jalali og Kreativ Helse i Moss.
Glede og mestring
– Vi ønsker at deltakerne skal få opplæring og trening i plantedyrking, og at de gjennom dette kan føle mestring. Det er positivt for psykisk helse, men også et gunstig tiltak for integrering og for å etablere et sosialt nettverk, forteller Liu Clarke fra NIBIO.
Hun har tidligere vært involvert i EU/Kina H2020-prosjektet SiEuGreen hvor forskerne studerte hvordan grønne plantedyrkingsløsninger kan bidra til å øke matproduksjon i byer uten dyrkbar jord. Samtidig skulle prosjektet bidra til økt integrering av flyktninger bosatt i Europa i samarbeid med en partner i Hatay, Tyrkia.
– De ulike grønne tiltakene som ble utviklet for syriske flyktninger i dette prosjektet, hovedsakelig kvinner i Hatay, ga svært gode resultater. Spørreundersøkelsen vi gjennomførte i etterkant viste økt sosial omgang, bedring i språkkompetanse og selvrapportert selvtillit, i tillegg til å ha gitt ferdigheter i plantedyrking.
– Vi testet også ut papirbasert produksjon av mikrogrønt ved NIBIO under pandemien med ulike målgrupper. Det ga gode resultater. Nå blir det spennende å teste ut disse tiltakene videre i Moss, sier seniorforskeren, og legger til at hun gleder seg til å bruke plantekunnskapen på en så meningsfull måte.
-
Plantedyrking er positivt for psykisk helse, men også et gunstig tiltak for integrering og for å etablere et sosialt nettverk, forteller Liu Clarke fra NIBIO.
Grønn helse
– Prosjektet er åpent for alle, det er gratis, og det er ingen krav til forkunnskaper eller språkferdigheter. Så lenge du har vilje, kan du være med, opplyser Liu Clarke.
På denne måten kan man fange opp grupper som faller utenfor i mange sammenhenger.
– Målgruppen vår har vært innvandrerkvinner som ikke er i jobb og derfor har liten erfaring med norsk kultur og samfunn, eller andre som sliter med ensomhet. Vi ønsker å fange opp de som faller utenfor de fleste tilbud. Gjennom prosjektet får deltakerne også lære om dyrking som de senere kan bruke i sitt private liv, eller som kan åpne dører til arbeidslivet, påpeker hun.
Seniorforskeren understreker at prosjektet også betyr mye for henne personlig.
– Jeg er seniorforsker og har publisert mange artikler i internasjonale journaler. Det gir meg personlig mye glede og motivasjon å kunne bruke plantekunnskapen til noe samfunnsnyttig på denne måten. Det er veldig spennende å møte denne målgruppen og jeg håper vi kan bidra til deres personlige utvikling, økt selvtillit og arbeidsmuligheter.
– Når man dyrker planter sammen, skaper det en naturlig plattform hvor man kan ha samtaler og eventuelt også diskutere utfordringer man har i livet.
-
Jeg kaller det grønn helse! Og jeg tror både deltakerne og vi forskere kommer til å lære mye.
Innovasjon og kreativitet
Simen Hesleskaug er daglig leder i SpareBank1 Stiftelsen Østfold Akershus, som finansierer SmartGrønn-prosjektet. Hesleskaug forklarer at Stiftelsen har som oppgave å gi kapital til allmennyttige gaveformål i lokalsamfunnet. Han synes SmartGrønn-prosjektet er svært spennende og forteller at det er første gang de har samarbeid med en forskningsinstitusjon. Prosjektet ble valgt ut fordi det dekker mange områder innen stiftelsens gavepolitikk og har fokus på integrering og utenforskap.
– Integrasjonselementet er viktig for oss, men det er også flott at dette er et grønt prosjekt med både innovasjon og læring, sier Hesleskaug.
– Når vi vet hva utenforskap koster, er det på mange måter enkelt å støtte tiltak som forebygger dette.
Nå ser han spent frem til å se hva effekten blir, om dette kun vil bli et pilotprosjekt eller om konseptet kan oppskaleres eller gå i flere runder.
– Da synes jeg vi har skutt blink. Vårt mål er å være katalysator for mer samfunnsnytte. Vi har begrensede midler, men ønsker å bidra til at gode prosjekter skal kunne vise sin samfunnsnytte slik at det offentlige eller andre vil finansiere videre.
Positiv psykologi
Psykolog Nilou Jalali er også partner i prosjektet.
– Jeg ønsket å være med fordi jeg ser at det er et stort potensial i psykologfaget for helsefremmende tiltak. Når vi snakker om psykologi, er det ofte sykdommer og psykologisk uhelse som vektlegges. Vi snakker lite om positiv psykologi. Det å øke mestringsfølelse gir oss bedre livskvalitet, bedre rutiner, lærdom og ferdigheter. Derfor er det lurt å bruke positiv psykologi i SmartGrønn, sier hun og legger til at dette er en retning i moderne psykologi som begynner å bli mer kjent..
– Positiv psykologi legger vekt på trivsel, mestring, lykke, positivitet og ikke minst håndtering av følelser gjennom motiverende opplevelser. Det vektlegges videre at mennesket er nært knyttet til naturen. Det handler om å tilrettelegge kommunikasjon mellom mennesker og natur og at de blir mer kjent med den. Det fremmer god helse. Det er også relevant å investere i slike grønne tiltak i lokalsamfunnet, ettersom vi er midt i en klimakrise, påpeker hun
Til vanlig jobber Jalali med alvorlige problemstillinger og er spesialist i traumelidelser.
– For meg er det derfor givende og meningsfullt å være med på noe som handler om glede og forebygging. Jeg har selv kommet fra Iran, først til Sverige og så til Norge. Jeg måtte lære språk og innrette meg i en ny kultur. Jeg opplevde selv integreringsprosessen som stressende. Den innsikten jeg har tror jeg er en styrke i møte med andre som har kommet til Norge, sier Jalali.
Klare til dyrking!
Det går mot slutten av første samling på Frivillighetshuset i Moss. Utstyr og frø er delt ut. Forsamlingen som så litt nervøs ut i starten, er nå blitt en livlig gjeng. For noen er det nok litt vanskelig å forstå alt som ble forklart fordi norskkunnskapen er under utvikling. Da er det heldig at lærerne fra norskundervisningen ble med, og de skal gjenta de viktige punktene i neste norsktime.
Prosjektleder Liu Clarke puster glad og lettet ut.
– Dette ble kjempebra. Noe av det viktigste er at vi skal ha det gøy og at alle kan utvide nettverket sitt. Nå skal vi møtes igjen allerede neste uke. Da blir det tur til Campus Ås med omvisning og pizzalunsj. Jeg gleder meg, avslutter seniorforskeren.