Divisjon for matproduksjon og samfunn
Norsk økologisk bokhveteproduksjon: Fra mulighet til marked via produsentsamarbeid
Slutt: des 2024
Start: feb 2023
Bokhvete (Fagopyrum esculemtum) er en matvekst som dyrkes svært lite i Norge, men som både kan dyrkes og er ettspurt av norsk forbrukere. I 2021 ble det importert 88 tonn hel bokhvete og 270 tonn avskallet og/eller bearbeidet bokhvete (SSB, u.å.).
Start- og sluttdato | 01.02.2023 - 31.12.2024 |
Prosjektleder | Anne Strøm Prestvik, Norges Vel |
Prosjektansvarlig, NIBIO | Chloé Grieu |
Divisjon | Divisjon for matproduksjon og samfunn |
Avdeling | Korn og frøvekster |
Bokhvete er, til tross for navnet, ikke i slekt med våre kornarter, men en art i slireknefamilien. Dette gjør bokhvete til en gunstig plante å ha i vekstskiftet, siden den ikke vil overføre de plantesykdommene som kan oppformeres ved ensidig dyrking av korn eller grønnsaker. Et allsidig vekstskifte er særlig viktig i økologisk planteproduksjon for å sikre næringsforsyning, god jordstruktur, ugrasregulering og for å forebygge oppformering av både sykdommer og skadedyr.
Dette prosjektet vil samle eksisterende erfaringer samt utvikle ny kunnskap om bokhveteproduksjon i samarbeid med aktører som er interessert i å produsere, prosessere og selge norskprodusert økologisk bokhvete.
Formålet er todelt:
- kartlegge muligheter og hindringer, og skape nettverk blant interesserte aktører som ønsker å starte norsk økologisk bokhveteproduksjon (Norges Vel)
- teste og dokumentere flere sorter av bokhvete for norske forhold som vil gi et bedre grunnlag for storskala produksjon (NIBIO).
Feltforsøk blir gjennomført av NIBIO ved Apelsvoll stasjon.