Divisjon for skog og utmark
Ombruk av tre
Slutt: des 2020
Start: jan 2016
Forståelser av treavfallskvaliteter og ombruk av trevirke i Oslo og Akershus.
Mer informasjon
Follo Ren Avfall og gjenvinning - Oslo kommune Norske Mikrohus AS Circular Ways Oppegård miljø- og arbeidstreningssenter (OMA)Start- og sluttdato | 01.01.2016 - 31.12.2020 |
Prosjektleder | Atle Wehn Hegnes |
Prosjektansvarlig, NIBIO | Dag Øvrom (FolloRen) |
Divisjon | Divisjon for skog og utmark |
Avdeling | Treteknologi |
En overgang til en lavkarbon økonomi betyr å bruke ressursene våre mer effektivt, redusere avfall, gjenvinne- og resirkulere materialer. Idéen er å videreutvikle metodegrunnlaget og kunnskapen om den reelle levetiden til trematerialer. Ved å synliggjøre hva som bidrar til å forkorte levetiden til trematerialer er det mulig å legge strategier for ombruk av trematerialer.
EUs fremtidige rammebetingelser vil få stor betydning for de nordiske landene som har mye skog og en kultur for bruk av mye trematerial i bygninger og andre konstruksjoner. I stort dreier det seg om reell og bokført binding av karbon i hele verdikjeden for skogprodukter. I en slik overordnet sammenheng vil også kvalitetsforståelser av skog, trematerialer og treavfall være av stor betydning.
I den norske Bioøkonomistrategien pekes det på et knippe prinsipper for optimal utnyttelse av de fornybare biologiske ressursene. Ett av prinsippene dreier seg om å legge til rette for en mer sirkulær økonomi der de biologiske ressursenes ulike bestanddeler utnyttes mest mulig effektivt og der avfall og sidestrømmer fra én verdikjede benyttes som en ressurs i en annen. Dette medfører at de biologiske ressursene gjøres tilgjengelig for videre utnyttelse og at så mye som mulig av kvaliteten opprettholdes slik at råstoffets fulle potensial kan utnyttes (s. 43).
I avfallsmeldingen Avfall som ressurs – avfallspolitikk og sirkulær økonomi er budskapet om kvalitet det samme, men mer nyansert. I meldingen knyttes avfall til pris, teknologi, og ikke minst behovet for «end of waste»-kriterier, kvalitetsstandarder, kvalitetskontroll og regelverksutforming. Både bioøkonomistrategien og avfallsmeldingen vektlegger betydningen av kvalitetsforståelse og dennes sentrale rolle i utviklingen av en bærekraftig bioøkonomi. I den forbindelse, må flere avgjørende og viktige spørsmål besvares:
- Hvordan forstås kvalitetsbegrepet i bioøkonomien?
- Hvilke aktørers kvalitetsforståelser bør legges til grunn?
- Hvilken betydning har det når noe som tidligere har vært forstått som søppel eller avfall skal gå over til å bli en ressurs og ha nye og ulike kvaliteter?
Disse spørsmålene tydeliggjør at det grønne skiftet også bidrar til et skift i forståelse av kvalitet. Vårt prosjekt vil fokusere nettopp på slike nye kvalitetsforståelser, og da spesielt knyttet til forståelsen av kvalitet på treavfall.
I Norge gjenvinnes omtrent 90 % av returtre som energi. Ombruk og materialgjenvinning av trevirke før energigjenvinning, er knyttet til kaskadeprinsippet i bioøkonomien og ideen om å beholde karbonet lengst mulig i kretsløpet.
Som nevnt går ca. 90 % av returtreet direkte til forbrenning — dette til tross for at en stor del av trematerialene kan utnyttes til andre formål i tråd med kaskadeprinsippet. Forlenget levetid for trematerialer gir økt lagring av karbon og det er positivt for miljø og klima.