Hopp til hovedinnholdet

Divisjon for skog og utmark

CLICKdesign delivering fingertip knowledge to enable service life performance specification of wood

INAKTIV SIST OPPDATERT: 19.09.2019
Slutt: feb 2022
Start: mars 2019

Forskere og industri vil i CLICKdesign samarbeide om å utvikle en ytelsesbasert spesifikasjonsprotokoll og et programvareverktøy for arkitekter og bygningsplanleggere. For første gang vil ytelsesbasert spesifikasjon av trematerialer i konstruksjoner bli mulig, og dette fjerner en av barrierene for økt bruk bruk av tre.

Start- og sluttdato 01.03.2019 - 28.02.2022
Prosjektleder Ed Sutie, Building Research Establishment (BRE), UK
Prosjektansvarlig, NIBIO Gry Alfredsen
Divisjon Divisjon for skog og utmark
Avdeling Treteknologi
Totalt budsjett NOK 17.622.779

Prosjektet vil gi en vitenskapelige og faglig forståelsen av hvordan trematerialers iboende egenskaper endrer seg under ulike klimaforhold. I et nytt unikt programvareverktøy, vil prosjektet integrere flere modeller og ytelsesdatabaser basert på nedbrytning og styrke, estetisk funksjon og ytelse mot termitter. Studieobjekter (bygninger og strukturer i tre) fra hele Europa vil bli brukt for validering av verktøyet.

Prosjektet tar et markant skritt forbi forskningsfronten, vil inspirere til innovative trebaserte designløsninger ved å støtte en ny generasjon av trebeviste designere, samt ta et viktig skritt mot digitalisering av kunnskap og spesifikasjoner.

Programvareverktøyet vil følge retningslinjer for "open source" og vil være tilrettelagt for BIM. Det nye programvareverktøyet vil stimulere til at trebasertindustri går over til ytelsesbasert spesifisering av trematerialer og dermed tilrettelegge for nye forretningsmuligheter. Dette vil øke markedstillitten til tre som et pålitelig produkt og gi økt, samt gir forbedret og tilpasset, ytelse av tre i bygninger.

Project flow.png
BRE 2.jpg
CLICKdesign kick off møte 18 og 19 mars 2019 på BRE, Watford, UK. Omvisning i zeroBills House i Innovation Park. Foto: Ed Suttie.
BRE 3.jpg
Omvisning på WPA field trial of British softwood timbers, det største testfeltet i UK. Foto: Ed Suttie.