Divisjon for skog og utmark
Forringelse og nedbrytning av kulturminner i tre i arktiske og alpine miljøer (ArcticAlpineDecay)
Slutt: des 2025
Start: nov 2021
I ArcticAlpineDecay undersøker forskere hvordan turister og klima påvirker sårbare kulturminner på Svalbard og Hardangervidda.
Prosjektmedarbeidere
Lone Ross Atle Wehn Hegnes Anne-Cathrine Flyen Johan Mattsson / MycoTeam Mari Sand Austigard / MycoTeam Nanna Bjerregaard Pedersen / Det Kongelige Akademi Håvard Amlien / DNT Oslo og Omegn Maria S. Lytomt / Riksantikvaren Jostein Gundersen / Riksantikvaren Henrik Smith / Riksantikvaren Marit Devik / Store Norske Inger Lise Næss / Kings Bay Peter Forras / Vestland fylkeskommuneTo relaterte prosjekter
ArcticAlpineDecay har etablert et godt samarbeid med de to Forskningrådsprosjektene PCCH-Arctic og CULTCOAST som jobber innenfor de samme temaene og også har feltlokaliteter på Svalbard.
Prosjektnettsider:
PCCH-Arctic (Sintef)
CULTCOAST (NIKU)
Lenker
Kulturminner i tre brytes raskere ned enn forventet. Kronikk i Svalbardposten i februar 2021 Forskarar skal sjå på kva klima og turistar gjer med kulturminne. Sak i Firda Tidene i februar 2021 Hvordan påvirkes sårbare kulturminner av klima og turister? Sak på Framsenteret i februar 2021 Skader råtesopp og turister kulturminnene på Svalbard og Hardangervidda? Sak på forskning.no februar 2021 Hvordan tar vi best vare på Ny-Ålesund? Debattinnlegg i Svalbardposten mars 2022Start- og sluttdato | 01.11.2021 - 31.12.2025 |
Prosjektleder | Gry Alfredsen |
Divisjon | Divisjon for skog og utmark |
Avdeling | Treteknologi |
Samarbeidspartnere | NIKU, Det Kongelige Akademi for arkitektur, design og konservering i Danmark, Mycoteam AS, Store Norske Spitsbergen Kulkompani, Kings Bay AS, Den Norske Turistforening Oslo og Omegn, Vestland fylkeskommune , Riksantikvaren |
Finansieringskilde | Forskningsrådet |
Vår kulturarv i tre på Svalbard og i alpine områder på fastlands-Norge ligger i sårbare økosystemer som er påvirket av klimaendringer i tillegg til økt menneskelig påvirkning og endringer i arealbruk. Hovedmålet med ArcticAlpineDecay er å redusere negative konsekvenser av disse truslene. Dette er i tråd med FNs bærekraftsmål om å styrke arbeidet med å beskytte og ivareta verdens kultur- og naturarv.
ArcticAlpineDecay vil øke robustheten til kulturminner i tre gjennom tverrfaglig samarbeid og grunnleggende forskning som involverer interessegrupper, offentlige myndigheter, turistnæring, handel, kulturhistorisk vitenskap, trevitenskap og samfunnsvitenskap.
Hovedoppgaver i ArcticAlpineDecay:
- Identifisere, kvantifisere og karakterisere treegenskaper og nedbrytningsgrad som følge av soppskader, og inkludere dataene i en åpen tilgjengelig database.
- Identifisere virkningen av bruker-, turist- og guideatferd og oppfatning av kulturminner i tre.
- Utvikle fremtidige forringelsesscenarier og utføre risikoanalyse for typologier av kulturminner i tre.
- Utvikle en webbasert kunnskapsplattform.
Kunnskapsplattformen skal legge til rette for fremtidige praktiske, bærekraftige og tilpassede forvaltningsstrategier for å sikre robustheten til kulturarven i tre. Den vil også omfatte brukernes kunnskap og holdninger til bruk og bevaring av kulturmiljøer i møte med klimatiske, miljømessige og samfunnsmessige endringer. En slik tilnærming vil sikre bærekraftig bruk og forvaltning av kulturarven i arktiske og alpine miljøer.
Arbeidspakker i ArcticAlpineDecay:
WP 1 The current condition of wooden cultural heritage. Leder: Gry Alfredsen / NIBIO
WP 2 Understanding of and adaptation to wooden cultural heritage. Leder: Atle Wehn Hegnes / NIBIO
WP 3 Scenarios and Risk Assessment. Leder: Lone Ross / NIBIO
WP 4 Resilience of wooden cultural heritage for the future. Leder: Anne-Cathrine Flyen / NIKU
WP 5 Coordination, communication and dissemination. Leder: Gry Alfredsen / NIBIO
Publikasjoner i prosjektet
Sammendrag
Det er ikke registrert sammendrag