Hopp til hovedinnholdet

Division of Forest and Forest Resources

#Amazing grazing - bærekraftig kjøtt og ull fra sau som beiter i norsk utmark

Active Last updated: 12.12.2024
End: dec 2025
Start: may 2021

Kjøtt og ull fra norske sauer kommer fra gårder med ulikt ressursgrunnlag, ulike driftsopplegg og ulik ressursbruk. I dette prosjektet skal vi undersøke sauebonden sitt driftsopplegg, forbrukeren sin innsikt, og rammevilkårene som både bonden og forbrukeren må forholde seg til. Hvordan kan produksjonen forbedres, og hvordan kan forbrukeren få mer kunnskap og nærhet til hva beitebruk bidrar med gjennom produktene?

Amazing_figur_engelsk .jpg
sau web-skjerm_Magnar Fjørtoft.jpg
Status Active
Start - end date 01.05.2021 - 31.12.2025
Division Division of Forest and Forest Resources
Department Wildlife and Rangelands
Partners Forbrukerforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet, Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK) og over 30 ulike aktører i verdikjeden kjøtt og ull fra sau
Total budget 12000000
Funding source JA/FFL

Et mål i prosjektet er å belyse hva som kan bidra til at kjøtt og ull fra sau verdsettes høyere. Prosjektet ønsker å påvirke diskusjonen rundt bærekraft, media sin omtale av det og hvordan politikk blir formet. Å formidle til dels kompliserte vurderinger på en lettfattelig måte, som fremmer en bedre forståelse av beitedyrs plass i norsk natur, betydning for klima, og for god ressursutnyttelse – er sentralt for at prosjektet skal lykkes. Kan norsk sauehold bidra til å nå noen av FN’s bærekraftsmål?

Dette 4-årige prosjektet er finansiert av Forskningsmidler for jordbruk og matindustri (FFL/JA) og over 30 ulike næringsaktører i alle deler av verdikjeden for kjøtt og ull deltar. Prosjektet har tilgang til et solid internasjonalt kontaktnett som vil bidra til å løfte temaet opp på et globalt nivå, med fokus på lokale løsninger.

Aktører i verdikjeden og sauebønder med forskjellige driftsformer vil sammen med forskere fra Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), Forbrukerforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet og Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK) øke kunnskapen rundt bærekraftig kjøtt og ull.

Prosjektet ledes fra NIBIO Tingvoll. Den brede deltagelsen fra næringslivet i alle ledd av verdikjeden, vil sikre at kunnskap både deles og formidles, og kan gi overføringsverdi til andre beitedyr og deres produkter.

I regi av prosjektet blir det jevnlig holdt videoforedrag. Nedenfor finner du de i opptak.

Publications in the project

Abstract

Sheep production systems in Norway present complexity in the same way as other systems partaking in the climate challenges. Sustainability of these systems cannot be defined through single-impact indicators; hence a broader range of sustainability dimensions and trade-offs must be assessed. The present research uses the Sustainability Assessment and Monitoring RouTine (SMART): a multi-criteria sustainability assessment based on the Sustainability Assessment of Food and Agriculture Systems (SAFA) Guidelines which gathers data on the farms’ performance through 327 indicators across 4 dimensions. Eight sheep farms in Norway were selected for assessment: four low-land coastal farms, and four inland mountain farms. Management practices which support sustainability were identified in all farms: high animal welfare, high number of days of access to pasture for the livestock, no/low use of synthetic chemicals, good water management, and high quality of life for farmers. Management practices which hinder sustainability and key areas for improvement were also identified: increased onfarm energy production, decreased use of externally sourced concentrate feed, and increased farmers’ knowledge about externally sourced inputs. Some differences between the coastal and inland farms were also identified which were related to number of days of access to pasture for livestock, water consumption, participation for farmers in trainings and additional education, and political involvement. Using the SMART-Farm tool aided the process of identifying practices and systematically evaluating them through a global sustainability perspective. Aggregated results from the SMART-Farm assessment indicated a high degree of goal achievement across dimensions. The farms scored on average above 80% on the Environmental Integrity and the Social Well-Being, and lower on the Economic Resilience and the Good Governance dimensions (76% & 71% respectively). To evaluate these results, a qualitative expert elicitation method was employed; this provided insight into shortcomings which were a result of the context-generic approach that the tool has and lack of inclusion of stakeholder participation in indicator selection and aggregation process. These shortcomings are important to consider when interpreting the results of numeral integration assessments which are used for decision-making. However, evaluating these scores was also a valuable outcome in itself since it uncovered knowledge gaps about the topic of sustainability of sheep farming in Norway.