Hopp til hovedinnholdet

Om våren er ALLE brunskogsneglene små

ef-20140513-083344.jpg

Små brunskogsnegler. Foto: Erling Fløistad.

De alle fleste brunskogsneglene i norske hager overvintrer som ganske små snegleunger. Vet du hvordan de ser ut? Til å begynne med er de er ikke helt like som de voksne sneglene, men det er nå de er lettest å bekjempe.

Brunskogsnegl, også kjent som brunsnegl og iberiaskogsnegl, er nå en velkjent plage for mange hageeiere. Arten har invadert hager og parker i store deler av landet. Denne invaderende sneglen legger eggene sine om høsten, og lever ikke mer enn ett år. Det vil si at de aller fleste overvintrer som helt små nyklekte sneglebarn. 

 

Sneglestatus etter vinteren

På Sør og Vestlandet har denne vinteren vært helt perfekt for sneglene. Det har vært en mild vinter, mange steder helt uten frost i bakken. Andre steder i landet har vinteren hatt lengre kuldeperioder, til dels med lite snødekke. Har dette da utryddet brunskogsneglene?

Forsker Bjørn Arild Hatteland ved NIBIO har studert hvordan brunskogsneglenes overlever vinteren i over 10 år. Han sier at selv om noen snegler dør når vinteren er lang og kald, er det ganske mange som overlever.

ef-20160421-075122.jpg
Bjørn Arild Hatteland har studert hvordan brunskogsneglenes overlever vinteren i over 10 år. Han sier at selv om noen snegler dør når vinteren er lang og kald, er det ganske mange som overlever. Foto: Erling Fløistad.


 
Hvordan finne brunskogsneglene om våren

Ikke alle er klar over at de små brunskogsneglene lett kan forveksles med andre snegler når de er små. De voksne sneglene er helt ensfarga, mens de små har to langsgående svarte striper på ryggen. Disse kan lett forveksles med oransjeskogsnegl som har tilsvarende striper og er brunlige i fargen. Sistnevnte art er imidlertid mer oransje og gir i fra seg oransje slim om du skulle tørre å ta på den!

De sneglene som klekte tidlig i fjor høst, og rakk å vokse noen uker før vinteren kom, er nå 2-3 cm lange. De er blitt helt brune, og ser ut som små voksne. Snegler som klekte fra egg som ble lagt seint i fjor høst, og/eller i dypere sprekker i bakken, er fremdeles små. De minste sneglebarna er lyse, med mørkere brune striper. De kommer fram etter hvert som temperaturen stiger der de har tilbragt vinteren. På denne måten kan man hele våren finne helt unge stripete små brunskogsnegler sammen med halvvoksne brune individer. 

ef-20140513-073242.jpg
Små, unge brunskogsneger på en komposthaug i mai. Foto: Erling Fløistad.

- Denne forskjellen er det viktig å være klar over, forteller Bjørn Arild Hatteland. Det er nemlig nå, når sneglene er små, at de er lettest å bekjempe. Fremdeles vil mange unge snegler komme fram i samla tropp der eggene ble lagt i fjor. Da er det lett å samle mange på en gang. Det biologiske midlet Nemaslug virker også best mot brunskogsneglene når de er små.

 

Sneglebekjemping om våren

Når du finner ut at komposthaugen, eller det fuktige hjørnet av hagen, er fullt av små snegler som ikke ligner på de store som var der i fjor, er det altså ingen grunn til å vente og se om dette er søte små uskyldige nykommere. De blir snart større, og da vil du kjenne dem igjen. Fjern dem med en gang! Små snegler kan være vanskelige å dele. Det enkleste er å samle dem opp i ei bøtte, og avlive dem med kokende vann. Om du vurderer å bruke plantevernmidler, er det bedre å bruke litt nå, så slipper du kanskje å bruke mye mer seinere i sesongen. Kjemiske middel som f.eks. Ferramol er mest effektive på små og halvstore snegler.

Det som er sikkert, er at når brunskogsneglene er kommet til et område, så blir de der. Det er vanskelig å utrydde dem, men det er mye som kan gjøres for at sneglene ikke skal trives i akkurat din hage eller ditt nabolag.

- Rydd opp og fjern sneglenes skjulesteder, sier Bjørn Arild Hatteland. - I din egen hage vil du etter hvert oppdage hvor der er flest snegler. I et nabolag vil det hjelpe å slå høyt gras i veikantene og bli kvitt lokale dumpeplasser for hageavfall. Hageavfall skal enten komposteres i egen hage, eller leveres til godkjent mottak.

Les mer om snegler og sneglebekjemping på www.nibio.no/snegler

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.