Ellen Johanne Svalheim
Forsker
-
Divisjon for matproduksjon og samfunn
(+47) 452 10 350 ellen.svalheim@nibio.no Kontorsted: Landvik
Blomsterenga skal aldri gjødsles, og du må holde deg langt unna kjemiske ugrasmidler.
Det normale skjøtselregimet er en sein slått med ljå, kantklipper eller gammeldags knivbjelkeslåmaskin pr. år. Denne slåtten utføres etter at de fleste artene har blomstret og satt frø, vanligvis i slutten av juli eller utover i august. Etter slåtten skal graset ligge og bakketørke slik at frøene drysser av. Deretter rakes høyet sammen og fjernes. Dette er viktig for å unngå uønska næringstilførsel.
Hvis tilveksten utover høsten er kraftig, bør en også vurdere å gjennomføre en håslått (andreslått) for at plantematerialet ikke skal bli liggende og tilføre næring til enga. I de tradisjonelle slåtteengene var det høstbeitinga som sørga for å holde tilveksten nede fram mot vinteren. Arealet skal ikke gå vinteren i møte med mye daugras som også vil hemme frøspiringen.
Mer info om vedlikehold av artsrike slåtteenger finner du i publikasjonen "Slåttemark - veileder for skjøtsel og restaurering" somkan lastes end nederst på denne siden.
Slåttemark er en trua naturtype med status CR, kritisk trua på rødliste for naturtyper, 2018. Naturtypen har status som utvalgt naturtype, UN, gjennom Naturmangfoldloven. I 2009 fikk naturtypen egen handlingsplan der Direktoratet for Naturforvaltning, nå Miljødirektoratet, samme år startet oppfølging av handlingsplanen. Oppfølgingsarbeidet pågår fortsatt over hele landet. Etter ti år er det er høsta mye kunnskap og erfaring rundt restaurering og skjøtsel av slåttemark i Norge. Miljødirektoratet ønsket å sammenstille erfaringene og kunnskapen som nå finnes om ivaretakelse av slåttemark i Norge i en praktisk veileder til daglig bruk. I denne NIBIO-rapporten er det gjort en slik sammenstilling.